Loopband huren of kopen? Ontdek De Voor- En Nadelen!

Een loopband huren in plaats van een loopband kopen heeft zo zijn voordelen. Als je ervoor kiest om een loopband te huren dan hoef je niet eerst honderden euro's uit te geven om er gebruik van te kunnen maken. Daarnaast kun je de loopband eerst een paar maanden (betaald) uitproberen waarna je altijd nog kan besluiten om de loopband te kopen.

Huurcontract van een loopband

Zoals Johan Cruijf jaren geleden terecht opmerkte; 'elk voordeel heb zijn nadeel'. Ook het huren van een loopband heeft zo zijn nadelen. Of het voor jou interessanter is om een loopband te huren of te kopen hangt af van jou persoonlijke situatie.

In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van het huren van een loopband in vergelijking met de voor- en nadelen van het kopen van een loopband. Zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

De voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Bekijk daarom zelf altijd eerst de voorwaarden voor je overgaat tot het huren van een loopband. Ik heb verschillende aanbieders met elkaar vergeleken en op basis daarvan dit artikel met een zo groot mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Voordelen van het huren van een loopband

 • Eén van de voordelen van het huren van een loopband is dat je niet in één keer honderden euro's uit hoeft te geven aan een nieuwe loopband om er gebruik van te kunnen maken.
 • Eerst uitproberen, dan pas kopen. Als je niet zeker weet of het trainen op een loopband iets voor je is dan kun je het eerst een paar maanden (betaald) uitproberen. Meestal krijg je hierna de keuze om; de loopband te kopen (tegen een gereduceerd tarief), te stoppen met huren of om per maand door te gaan met huren.
 • Op korte termijn is huren financieel interessanter. Als je al weet dat je de loopband maar een paar maanden nodig hebt, bijvoorbeeld als tussentijdse oplossing, dan is het huren van een loopband financieel gezien voordeliger.

De nadelen van huren

 • Op de langere termijn wordt huren duurder dan kopen. Een simpel voorbeeld  van een aanbieding zoals wij die op internet bij een verhuurder vonden staat hieronder in het kader weergegeven.

Een simpele financiële vergelijking van huren ten opzichte van kopen

Loopband koopprijs €950,- (bij de verhuurder zoals wij die vonden op internet)

Huurprijs per maand: €50,00

€950 (koopprijs)/ €50,00 (huurprijs p/m) = 19 maanden

In dit voorbeeld heb je na 19 maanden de loopband dus in feite '(af)betaald'.  Na 19 maanden wordt het totaalbedrag dat je betaalt hebt aan huur dus groter dan de totale aanschafprijs.

 • Je blijft aansprakelijk voor eventuele aan de loopband zelf toegebrachte schade aan de loopband. Als je borg hebt betaald worden de kosten van de schade meestal in mindering gebracht op je waarborgsom.
 • Als je na een aantal maanden besluit om de loopband te kopen dan betaal je meestal de volledige prijs van de loopband. In veel gevallen is de prijs van de loopband bij een verhuurder hoger dan de loopband bij een andere aanbieder die niet verhuurt in één keer te kopen.

Belangrijke aandachtspunten bij het huren

Er zijn een aantal aandachtspunten met betrekking tot de voorwaarden waar je op moet letten bij het huren van een loopband. Vragen die jou daarbij kunnen helpen zijn:

 • Worden er ophaalkosten in rekening gebracht? Zo ja; hoeveel?
 • Wat gebeurd er in het geval van eigen toegebrachte schade?
 • Krijg ik ook 14 dagen zichttermijn net zoals bij het kopen van een loopband?
 • Is er sprake van huurkoop, lease, huur of huur met tot een optie tot koop? Deze begrippen zorgen nogal eens voor verwarring. Als je de optie hebt tot koop tijdens je huurperiode dan is je contract  te vergelijken met een leaseovereenkomst. Echter blijft je als huurder vaak wel aansprakelijk voor schade. Het is dus niet te vergelijken met een lease van een auto!
 • Is er een waarborgsom? Zo ja; hoeveel?

Er zijn ook een aantal aandachtspunten met betrekking tot de voorwaarden waar je zowel bij het huren als bij het kopen op moet letten. Onderstaande vragen kunnen jou daarbij helpen;

 • Worden er bezorgkosten in rekening gebracht? Zo ja; hoeveel?
 • Worden er kosten in rekening gebracht voor het installeren van mijn loopband? Zo ja; hoeveel?
 • Hoe lang is mijn garantieperiode? De garantie op het las en framewerk is vaak anders dan op de onderdelen. Een normale garantieperiode is 2 jaar.

Conclusie

Of het voor jou beter is om te huren of te kopen hangt af van je persoonlijke situatie. Als je twijfelt tussen huren of kopen houdt er dan altijd rekening mee dat je bij het kopen van een loopband altijd recht op een zichttermijn van 14 dagen waarin je de loopband kan retourneren.

Als je nog vragen of opmerkingen hebt over het huren of kopen van een loopband dan kun je deze hieronder stellen. Als je wilt uitzoeken of kopen een betere optie voor je is dan kan ik je helpen met ​het vinden van de meest geschikte loopband. Kijk daarvoor op de homepage van mijn blog om loopbanden te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>